voor scholen

Plant en Houtgoed ondersteunt scholen die hun speelplaats duurzaam willen inrichten en/of rond natuur en milieu willen werken. Hiervoor werden verschillende producten en activiteiten ontwikkeld die samen of afzonderlijk door een school kunnen gekozen worden. Een school kan zo bij Plant en Houtgoed terecht voor het aankopen van speelplaatsinrichtingen zoals groentenbakken of speelelementen maar ook voor een heel proces dat leidt tot de ecologische herinrichting van de speelplaats.

STAPPENPLAN

 • Creatief participatief proces met de kinderen en leerkrachten over de ideale speelplaats via spel, tekenen, boetseren, gedichten,...
 • Administratieve ondersteuning aanvraag subsidies
 • Ontwerp speelplaats, speelelementen, speelzones, onthaalruimte,...
 • Aanleg en constructie speelelementen, compostzone, onthaal- ruimte, groententuin,...
 • Aanleveren basiselementen waarmee de school zelf aan de slag kan (verhoogde groenten-zitbakken, compostbakken, wormenhuisjes, insectenhotels, boomhutten, zitbanken, (picknick)tafels, zandbak,...) mooi vormgegeven en vervaardigd uit duurzame ecologische materialen zoals lokaal hardhout. Als de school ouders wil inzetten als vrijwilligers kunnen deze ook begeleid en omkaderd worden.
 • Workshops met de kinderen (workshops rond water, kriebel-beestjes,...)
 • Begeleiding leerkrachtenteams bij opstart ecologische projecten (beheer natuurzones, aanmaken insectenhotelletjes, compostzone, wormenbakken, ecologische groenten en fruittuin,...)

PARTICIPATIE

Waar mogelijk initieert en begeleidt Plant en Houtgoed een creatief participatief proces met kinderen en leerkrachten. Dit proces geeft creatieve inputs waarmee we bij het ontwerp van de speelplaats of speelconstructies aan de slag gaan. Ervaring toont aan dat dit proces zelf op zich reeds zeer waardevol is. Het zorgt voor een grote betrokkenheid van de kinderen bij het vervolgtraject wanneer de leerkrachten met de kinderen aan de slag gaan met de ingebrachte elementen zoals compostsite, groentenbakken,...

ONTWERP

Plant en Houtgoed ontwerpt de buitenomgeving van de school rekening houdend met de wensen en verwachtingen van leerkrachten, kinderen en ouders. We zorgen voor een open, creatieve en stimulerende omgeving waar kinderen zich kunnen uitleven en in aanraking kunnen komen met de natuur. Ook elementen waarmee het leerkrachtenteam aan de slag kan zoals een compostzone, wormenbakken, insectenhotels, regenwaterrecuperatiesystemen, groenten en kruidenbakken, afvalstraatje, opbergruimten,... Spelen en leren wordt door deze leuke elementen op een spontane manier gecombineerd.

BASISELEMENTEN: OUDERS AAN DE SLAG

Scholen kunnen bij Plant en Houtgoed ook terecht voor het aanleveren van basiselementen waarmee de school en eventueel een ouder- team zelf aan de slag kan. We vervaardigen advalvas, groentenbakken, zitbanken en tafels, bouwblokken, composteringsystemen, wormenbakken, nestkastjes, speelelementen zoals loopbruggen, boomhutten, klimconstructies, ligsteigers enzovoort. Deze elementen of hun onderdelen, worden op maat gemaakt en ter plaatse geleverd. Plant en Houtgoed geeft ook tips om met deze elementen aan de slag te gaan of kan begeleiding geven bij de installatie door bv een ouderteam.

WORKSHOPS

Plant en Houtgoed begeleidt workshops met kinderen rond milieu, natuur, hout en water. De benodigde materialen worden door Plant en Houtgoed voorzien.

BEGELEIDING LEERKRACHTENTEAM

Plant en Houtgoed ondersteunt leerkrachtenteams bij het uitwerken van een werking rond milieu en natuur. We bekijken samen met de leerkrachten wat er op en rond de schoolsite mogelijk is en reiken ideeën aan rond bv het ontwikkelen van natuurbelevings-momenten (bv kriebelbeestontdektochten), activiteiten voor de kinderen met natuurfocus (plantaardige verven maken met bloemen, insectenhotelletjes in elkaar knutselen,...),...

Share |

voor scholen

NATUURLIJKE GROENE SPEELPLAATS

Een groene speelplaats is een toffe en gevarieerde speelplek. Verschillende soorten spelsituaties kunnen zich tegelijkertijd ontwikkelen. Kinderen krijgen de ruimte om actief te zijn of om zich rustig terug te trekken. Dat kan helpen om de sfeer op de speelplaats te verbeteren.

 

NATUUR OP SCHOOL

Plant en houtgoed let op de samenhang tussen spel en natuur. Doordat we plant- en constructiewerken zelf kunnen uitvoeren behouden we het overzicht.

 

 • plantenbak
 • speeltijd
 • loopplank
 • speelhuis
 • workshop
 • kippenhok
 • kip

 

voor families >