voor jezelf

De veelzijdige tuin

Plant en Houtgoed gelooft sterk in tuinen als veelzijdige buitenomgevingen. Tuinen en parken kunnen zonder probleem multifunctioneel ontworpen en ingericht worden tot mooie, leuke, lekkere en natuurrijke plekken. Een ecologisch ontworpen tuin is per definitie ook een duurzame tuin.

De tuin als natuurplek

Een goed ontworpen en natuurvriendelijk aangelegde tuin herbergt al gauw tientallen inheemse soorten planten en dieren. Door aandacht te hebben voor de natuurwaarde van je tuin doe je niet alleen de natuur een plezier maar zeker ook jezelf. Je tuin zal bruisen van leven.

Plant en Houtgoed heeft de expertise opgebouwd om een mooie vormgeving te combineren met een grote natuurwaarde. Een tuin die plaats biedt aan natuur is niet noodzakelijk een verwilderde tuin. Hierbij letten we op het toepassen van beheertechnieken en planten die er niet alleen mooi zijn maar ook waardevol zijn voor de natuur. Vaak worden autochtone planten toegepast die speciaal hiervoor worden opgekweekt.

De tuin wordt op deze manier een schakel in het groene landschappelijke netwerk. Dit belang kan moeilijk onderschat worden. Immers naarmate de buitenomgeving natuurarmer wordt neemt het belang van tuinen toe, zowel als leefgebied als als stapsteen tussen grotere natuur- en bosgebieden.

De eetbare tuin

Een zeer populair aspect van de hedendaagse tuin is de opbrengst-tuin of ‘eetbare tuin’. Het was even uit de mode maar het zelf kweken van groenten en fruit is terecht opnieuw volop in de aandacht. Het zelf kweken van groenten en fruit geeft veel voldoening. Mits de nodige aandacht bij het ontwerp en aanleg is het niet moeilijk om een gedeelte van de eigen behoefte aan kruiden, groenten en fruit zelf op te kweken. Afhankelijk van de mogelijke tijdsinvestering en interesse kan deze zone beperkt zijn of net heel uitgebreid. Van kleine verhoogde groentenbakken waar samen met kinderen groenten als sla, radijzen en dergelijke kunnen gekweekt worden tot hele groententuinen. Plant en Houtgoed tracht steeds de groenten- en fruitzone te integreren in de rest van de tuin zodat qua vormgeving één geheel ontstaat. Door een doordachte vormgeving en door het inbrengen van snij- en nutsbloemen zoals tagetes, goudsbloemen, zonnebloemen en komkommerkruid en het aanplanten van vergeten groenten zoals kardoen worden de groenten- en fruitzones waardevolle en mooie elementen van de tuin.

De tuin als speel-, ontspan- en ontmoetingsplek

Een goed ontworpen tuin is eveneens een aangename tuin om tijd in door te brengen, te ontspannen en/of te spelen. Afhankelijk van de wensen van de opdrachtgevers worden hiervoor elementen als terrassen, een zwemvijver, boomhut, prieel, zandbak geïntegreerd. Voor opdrachtgevers zoals bedrijven kunnen buitenvergaderplekken of picknickzones ontworpen en aangelegd worden.

Duurzaam in de praktijk

De ecologische principes worden zowel in de ontwerpfase als bij de uitvoering in de praktijk gebracht. Bij de ontwerpfase worden er onderhoudsvriendelijke beplantingen en verhardingen ingepland. Door de juiste keuze van materialen wordt het gebruik van herbiciden vermeden. Ziekteresistente variëteiten zorgen voor het vermijden van insecticiden en fungiciden. Bij de aanleg wordt er royaal compost aangevoerd zodat de groenten en fruitzone maar ook de intensievere beplantingen een goede start krijgen.

“Biologisch tuinieren gaat uit van het voeden van de grond, niet van de planten – een gezonde, sterke plant kan zichzelf beschermen.” Bob Flewerdew

“Er zijn zoveel mogelijkheden om in kleine tuinen groenten te telen die er ook mooi uitzien. Ik probeer nu de hele wereld daarvan te overtuigen.” Joy Larkom

Alle houten constructies worden vervaardigd uit lokaal hardhout zoals zomereik, kastanje of robinia; hierdoor dienen deze constructies niet meer behandeld te worden met verf of beits en worden bossen in de tropen gespaard. Al het hout is afkomstig van duurzame exploitaties en vaak afkomstig van bomen die in het brandhoutcircuit zouden terecht komen. Bij de aanleg worden enkel ecologische smeermiddelen en brandstoffen gebruikt.

Share |

voor jezelf

ECOTUINEN

Plant en Houtgoed ontwerpt duurzame omgevingen en objecten. Ecologisch geïnspireerd met een hedendaagse vormgeving.

 

TUINAANLEG

Plant en Houtgoed verzorgt in eigen beheer de uitvoering van de ontwerpen. Ons team staat in voor een kwaliteitsvolle uitvoering op maat.

 

 • gehakkelde aurelia
 • stadstuin
 • groententuin
 • jonge iep
 • autochtoon plantgoed
 • poort
 • graafwerken
 • groentenbak
 • kruidentuin
 • bank
 • speeltoestel