rassen kiezen

RASSEN KIEZEN

Schapen zijn uitstekende begrazers voor kleinere weilanden. Vanaf ongeveer 10 are grasland is begrazing met schapen mogelijk. Met die oppervlakte kan je drie dwergschapen houden. Bij een grotere oppervlakte zijn andere diersoorten (ezels, koeien, paarden,…) mogelijk.

Kies als beginnende dierenhouder steeds voor makkelijke en robuuste rassen. Twee schapenrassen die we kunnen aanraden voor beginnende schapenhouders zijn:

  • Ouessantschapen: door natuurlijke selectie ontstaan dwergschapenras. Zeer aanhankelijk en sterk ras, ideaal voor gezinnen met kinderen. Alleen de ram draagt bij dit ras twee gedraaide horens, de ooien zijn ongehoornd.
  • Hebrideanschapen: iets groter, eveneens zeer sterk schapenras. Dit ras is moeilijker handtam te maken. Aan te raden voor iets grotere gebieden zoals boomgaarden. Zowel rammen als ooien dragen tot zes horens.
  • Deel indien mogelijk het weiland op in twee of meerdere delen, het houdt de wormbesmetting laag en geeft het weiland de kans om te herstellen. Let er op dat er geen giftige planten zoals taxus in of langs de weide aanwezig zijn.
  • U kan bij Plant en Houtgoed terecht voor de aankoop van deze schapen en voor de begeleiding van een opstartend begrazingsproject.

 

rassen kiezen rassen kiezen rassen kiezen

Share |